Jak úklid pomáhá od přeplněné hlavy?

Určitě jste to někdy zažili. Doma nepořádek kam se podíváte. Ponožky na zemi, trička poházená. Všude se něco válí, prostě bordel. Ale máte toho moc a nestíháte uklízet. Však to není životně důležitá věc. Důležité je včas odevzdat report v práci/obstarat děti/něco jiného, takže úklid počká. Myšlenek máte tolik, že se v nich už ani nevyznáte, prostě bordel i v hlavě. Koho by na první pohled napadlo, jak moc jsou tyto dva bordely propojené.

Prostředí, v jakém žijeme, je rozšířením toho, co máme v hlavě

Prostředí, v jakém žijeme, je jakýmsi rozšířením toho, co máme v hlavě. Skutečně. Všimněte si, jaký pokoj má puberťačka. Má vylepené plakáty svého idola, protože právě jeho má v hlavě. Na skříňkách se jí válí cetky, kterými se ráda zdobí, protože se chce líbit ostatním. A i zbytek pokoje odráží, jak to v hlavě zrovna v tu chvíli má. To samé v pokoji podnikatele. Pracovní papíry a smlouvy všude, protože má v hlavě práci. Uspořádání jeho pokoje bude vypadat také nějakým konkrétním způsobem, a to jiným, než pokoj puberťačky. Protože to má v hlavě jinak a jeho osobnost je jiná. Po tomto odstavci možná už víte, jak to myslím. Prostě pokoj, ve kterém bydlíme, je odrazem a rozšířením toho, co máme v sobě.

Z toho tedy vyplývá, že pokud se vnitřně změníme, odrazí se to i na pokoji. Když puberťačka dospěje, můžou třeba blýskavé cetky nahradit skutečné šperky, plakáty se změní na umělecké obrazy, prostě to pak bude vypadat jinak. Když podnikatel vyhoří a potom se vydá na úplně jinou cestu, jeho pokoj bude naplněný jinými věcmi a možná i bude jinak uspořádaný. Zajímavé ale je, že to do jisté míry funguje i obráceně.

Pokud něco změníte v domově, promítne se to do vaší mysli

Pokud něco výrazně změníte ve svém domově, až překvapivě se to promítne do vaší mysli. Úplně typickým příkladem je úklid. Když máte bordel v pokoji, prostě nemůžete nemít bordel v hlavě. Pokud máte přeplněný pokoj cetkami a lapači prachu, nemůžete mít nepřeplněnou mysl. A tak můj tip je: zkuste si uvědomit, jak byste to chtěli mít v hlavě. Chtěli byste mít klidnou mysl a mít v ní jen užitečné myšlenky, které pro vás mají nějaký význam? Chtěli byste mít v hlavě pořádek a uvědomovat si co a jak? Chtěli byste mít veselou mysl?

Až si zvědomíte, jak to chcete mít, tak podle toho začněte uzpůsobovat svůj domov. Nechcete mít přeplněnou mysl? Vyházejte všechny nesmysly a cetky, které pro vás vlastně nemají význam a užitek, jen se na ně práší a vám je líto je vyhodit. Nemusí letět rovnou do koše. Můžete je prodat, darovat přátelům nebo těm, kteří si takové věci nemůžou sami koupit a byly by jim k užitku.

Chcete mít v hlavě pořádek a uspořádané myšlenky? Najděte věcem u vás doma nový řád. Třeba si kupte šanon a uspořádejte papíry podle toho, čeho se týkají. Určete každé věci své místo, kam od toho okamžiku bude patřit a bude se tam pravidelně uklízet.

Chcete mít veselou mysl? Zpestřete svůj domov barvami. Chcete mít jasnější mysl? Pusťte do svého domovu více světla. Ať vymalujete světlejší barvu, která světlo rozptyluje, nebo přidáte lampu navíc, vše je dobrý nápad. A takto by se dalo vymýšlet dál, jak svůj domov upravit.

Co nejvíce zafungovalo mně?

U mě osobně nejvíce zafungovalo vyhazování starých věcí. V jednom životním období jsem cítila, že je na mě všeho už příliš. Byla jsem psychicky úplně vyčerpaná. Přiznávám, že původní účel vyhazování věcí byl oddálit psaní seminárky. Ale jak jsem uklízela a vyhazovala staré věci, uvědomila jsem si, že se mi začíná uvolňovat mysl a že se mi uspořádávají myšlenky. Skutečně se mi udělalo lépe a v prázdnějším a uspořádanějším prostředí se mi snáz řešily běžné problémy a psaly složitější práce. Když jsem si tohle uvědomila, chtěla jsem si to ověřit a dala jsem se do další vlny vyhazování věcí. Skutečně se mi o hodně víc ulevilo.

A tak teď je už mým běžným rituálem vždy, když cítím, že mám v hlavě bordel, tak se dát do uklízení pokoje. A ono se to i v hlavě srovná. A když cítím, že je toho na mě hodně, tak začnu vyhazovat staré a nepotřebné věci. Vždy se mi v novém pročištěném prostředí uleví. Využívám toho i v osobním rozvoji. Když se chci posunout v nějaké oblasti, tematicky si vyzdobím pokoj. Chci vytvarovat postavu? Vylepím obrázek fitness modelky a vystavím si na poličku činku. Chci zvýšit finanční příjmy? Vytvořím si nástěnku toho, co si za peníze koupím. A tak dále.

Začalo mě to bavit a opravdu mi to pomáhá. Proto doporučuji i vám tohle vyzkoušet. Věřím, že mi dáte za pravdu, že to opravdu funguje 😉

S pozdravem
Káťa

Komentáře
  1. Tomáš napsal:

    Takže když si udělám z bytu rezidenci hojnosti na způsob asijského šejka, tak se vibračně takovému člověku výrazně přiblížím?

    • Kateřina Novotná napsal:

      😀 Záleží, co si představujete pod pojmem výrazně. Ale ano, přiblížíte.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.